Press "Enter" to skip to content

Jakie meble do sklepu spożywczego

Aktualizacja 2 grudnia 2021

Wyposażenie sklepu spożywczego wymaga większej uwagi, ponieważ wygoda klienta, a co za tym idzie popularność i opłacalność, zależy od tego, jak dokładnie przemyślane są wszystkie meble oraz ich aranżacja. W sprzedaży znajdują się różne rozwiązania, które uzależnione są od powierzchni i formatu sklepu. Meble do sklepu spożywczego wyróżnia ergonomia, wysoka jakość, przyzwoita odporność na zużycie oraz niski koszt.

Jakie meble do sklepu spożywczego?

Produkty spożywcze należą do opcji towarowej potrzebującej odpowiednich warunków ekspozycji w miejscu ich sprzedaży. Przebywając w sklepie, klienci interesują się nie tylko prezentacją produktów, ale także tym, czy obsługa sklepu spożywczego stosuje się do zasad rozmieszczania oraz przechowywania różnych produktów, w tym tych które ulegają szybkiemu zepsuciu.
Asortyment mebli sklepowych do sprzedaży produktów spożywczych

Do sklepu spożywczego można wybrać meble do wyrobów piekarniczych i cukierniczych, innych artykułów spożywczych, warzyw, owoców itd.:

  • Regały na artykuły spożywcze – mogą być to warianty ścienne niskie lub wysokie oraz wyspy.
  • Gabloty są idealne do wyeksponowania produktów spożywczych.
  • Regały lub kosze na warzywa i owoce.

Głównymi czynnikami przy wyborze regałów z całej gamy wzorów są ich funkcjonalność, niezawodność (nośność) oraz estetyka. W zależności od potrzeb i przeznaczenia istotną rolę mogą odgrywać również użyte materiały oraz ich cechy konstrukcyjne.

Odmiany mebli do sklepu spożywczego:

  • Lady kasowe zapewniające wygodną pracę personelu.
  • Szafki zamykane na klucz, aby w razie potrzeby klient mógł zostawić rzeczy w bezpiecznym miejscu.
  • Regały (drewniane i metalowe), witryny z lustrzaną ścianą, które zapewnią korzystną prezentację oferowanego towaru.
  • Moduły handlowe
  • Stojaki reklamowe i stojaki do degustacji produktów.

Specyfika doboru mebli do sklepu spożywczego

Wybierając meble sklepowe na zamówienie, należy zwrócić uwagę na cały zakres zadań, które można warunkowo podzielić na następujące bloki: aspekty technologiczne, prezentacja towaru, magazynowanie towaru i sprzedaż, a także budżet i specyfika usługi. Przychody, koszty i lojalność klientów będą zależeć od tego, jak pomyślnie dobierze się meble do sklepu spożywczego.

  • Po pierwsze, wybrane meble powinny jak najlepiej reprezentować produkty z tej lub innej grupy towarowej. Jednocześnie należy zwrócić uwagę na,  jak najbardziej opłacalne wykorzystanie każdego metra kwadratowego powierzchni sprzedażowej sklepu spożywczego. W związku z tym zachęca się do regałów w pionie, ale niestety nie wszystkie produkty można w ten sposób dobrze wyeksponować. W przypadkach, gdy nie jest to możliwe, zaleca się stosowanie układu schodkowego i zwiększonych powierzchni poziomych. Dlatego konieczne jest maksymalne wykorzystanie regałów pionowych i szaf chłodniczych. Jeśli produkt wymaga prezentacji poziomej, lepiej wziąć najszerszą gablotę.
  • Po drugie ważnym elementem jest uwzględnienie funkcji przechowywania towarów. Jeśli brakuje powierzchni magazynowej lub dostawa towaru na halę jest utrudniona, należy wcześniej pomyśleć o magazynowaniu towaru bezpośrednio na podłodze. Do tych celów wybiera się bardziej pojemne meble.
  • Trzecim elementem doboru mebli do sklepu spożywczego jest specyfika sprzedaży towarów. Wszystko powinno być zrobione w taki sposób, aby klient mógł bez przeszkód wybrać to, czego chce i bez przeszkód włożyć do koszyka.

Lokalizacja w sklepie spożywczym:

  • Wyspowa, częściej stosowana w sklepach spożywczych – otwarty dostęp do produktów, możliwość odczytania informacji na opakowaniu.
  • Narożnik – pozwala na maksymalne racjonalne wykorzystanie powierzchni.
  • Naścienny – najczęstszy wybór.
  • modułowy – bardzo praktyczny.
  • Dodatkowe opcje i design: z lustrzanymi ścianami, przegródkami na akcesoria, innymi elementami.

Regały wyspowe z półkami

Regały wyspowe z dwoma bokami są umieszczone w centralnej części sklepu spożywczego, często można je również zobaczyć przy wejściu. Takie projekty są idealne dla lekkich i kompaktowych produktów. Zakup regału wyspowego do sklepu oznacza zwiększenie widoczności i dostępności większości towarów handlowych, co gwarantuje szybką sprzedaż produktów. Powszechnie używane w sklepach na: warzywa, owoce, słodycze, pieczywo, herbata, kawa, napoje.

Gabloty

Gablota jest ważną częścią przestrzeni handlowej. Ekspozytory sklepowe nadają się do handlu, dzięki czemu dodatkowo przykuwa uwagę kupujących, czyli zwiększa się liczba zakupów. umożliwiają również niezawodną ekspozycję różnych produktów. Okucia szklane pozwalają kupującym oglądać je pod dowolnym kątem. Doskonale prezentują: warzywa, owoce, artykuły cukiernicze, pieczywo. Wybierając gabloty do powierzchni handlowej, należy wziąć pod uwagę, że są one produkowane w 2 cechach konstrukcyjnych: otwartej i zamkniętej. Te ostatnie nie tylko zapewniają klientom zapoznanie się z produktami, które im się podobają, ale także chronią produkty przed kradzieżą.

Moduły kasowe

Do sklepu spożywczego warto zakupić lady kasowe. To kompaktowy, wielofunkcyjny element niezbędny do rozliczeń z klientami. Najczęściej dostępne są: boksy kasowe z miejscami do pakowania, ekspozycji produktów, meble różnej wielkości (z małą szafką, ladą sprzedażową lub gablotą).